Occupational safety International framework and country guides
Must an employer in Qatar appoint a safety professional or an occupational physician?
Part of: Occupational safety and health in Qatar: law, authorities and employer duties
Short answer
Not as a general rule for every employer. Qatar's Labour Law sets medical staffing by headcount (a nurse above 100 workers, a clinic with a physician above 500) but no general duty to appoint a safety professional; HSE officers are usually required by contract.
Not for every employer. The Labour Law requires medical cover that grows with headcount: trained first-aiders and first-aid boxes from 5 workers, a nurse above 100 workers and a clinic with at least one physician and one nurse above 500 workers. It contains no general headcount rule for appointing a safety professional; in practice, HSE officers are required by client contracts and project specifications.
Short answer
- First aid (Article 104): 5 to 25 workers need a first-aid box in the care of a trained first-aider; above 25 workers, one box for each group of 5 to 25.
- Nurse: above 100 workers, a nurse in addition to the boxes (the English text of the law says full-time; a 2005 decision summary says part-time, so confirm with the Ministry of Labour).
- Physician: above 500 workers, a workplace clinic with at least one physician and one nurse; the 2005 decision adds a first-aid room.
- Safety professional: no general statutory duty by headcount was found in the Labour Law or the decisions we could read. The heat-stress decision requires trained OSH supervisors on site, and Decision No. 18 of 2005 expects a health and safety manager to supervise injury data where there is one.
- Contracts: large clients set ratios. The national energy company's contractor HSE regulations (QP-REG-S-001, Rev. 3 of 2009) require an HSE officer for any contractor with more than 20 people on a worksite.
What the law requires for medical cover
Article 104 of Labour Law No. 14 of 2004 is the only headcount-based staffing rule in the law. The contents of the first-aid box are set by the competent medical authority, the body designated by the national health authority (today the Ministry of Public Health). Decision No. 16 of 2005 on medical care for workers adds that a suitable number of workers must be trained in first aid, that the clinic must be ventilated, lit and equipped, and that health authority and labour administration clinics may inspect workplace clinics. The same decision lists the medical care the employer provides, including check-ups, laboratory tests, vaccinations advised by the health authority and a medical file for each worker.
Unlike Türkiye, where Law No. 6331 (Article 6) requires every employer to appoint or contract an OSH expert and a workplace physician, Qatar does not require every employer to contract an occupational physician. Below 500 workers, medical examinations required by Article 105 and Decision No. 19 of 2005 (for workers exposed to occupational disease risks) are usually bought from licensed clinics.
Safety officers in practice
Although the law does not set a ratio, most medium and large sites in Qatar employ HSE staff because:
- Clients and main contractors write ratios into the contract. In the energy company regulations quoted above, more than 20 people on a worksite means an HSE officer who spends at least 5 hours a day on HSE supervision; in hazardous areas one more officer may be added for every 20 extra workers, and one for every 30 in non-hazardous areas. Officers need client approval.
- Ministerial Decision No. 17 of 2021 requires paramedics and OSH supervisors trained to guide workers and give first aid during hot weather.
- A competent person is needed to carry out the heat-stress risk assessment, WBGT monitoring, accident reporting and six-monthly statistics that the law requires.
Example: A facilities contractor with 140 workers on several Doha sites needs at least 6 first-aid boxes, each with a trained first-aider, and a nurse because headcount is above 100. It does not need a clinic or an in-house physician until headcount passes 500. No Qatari law forces it to hire a safety officer, but its main client's contract requires one full-time HSE officer, so it appoints one and names a deputy for leave periods.
How this compares
| Country | Safety professional | Doctor |
|---|---|---|
| Qatar | No general statutory duty; often by contract | Clinic with physician above 500 workers |
| Türkiye (Law No. 6331, Art. 6) | OSH expert for every employer (narrow exceptions for small, less hazardous workplaces) | Workplace physician for every employer |
| EU (Directive 89/391/EEC) | Designated workers or external services | Health surveillance under national law |
Common mistakes
- Waiting until 500 workers to add medical staff: the nurse is due above 100.
- Counting first-aid boxes per site instead of per group of up to 25 workers.
- Assuming a client's HSE officer ratio is national law; it applies through the contract and can differ between clients.
Related on excodex
- Occupational safety and health in Qatar: law, authorities and employer duties
- Are pre-employment and periodic medical examinations required for workers in Qatar?
- Occupational health services: workplace doctor and nurse
- OSH law comparison: appointments and reporting deadlines
Standards and further reading
- Law No. 14 of 2004 promulgating the Labour Law, Article 104, Al Meezan legal portal: almeezan.qa (search for Law No. 14 of 2004); English text used: Al Meezan export.pdf)
- Decision No. 16 of 2005 on medical care for workers in establishments (summary): gulfmigration.grc.net
- Ministerial Decision No. 17 of 2021 on heat stress: gulfmigration.grc.net
- HSE Regulations for Contractors QP-REG-S-001, Rev. 3, 2009: qatarenergy.qa
This article is general occupational safety and health information prepared by the excodex editorial team. It does not replace the applicable legislation, standards, manufacturers' instructions or the assessment of a competent OSH professional or occupational physician.
More questions on this topic
- What is the main occupational safety and health law in Qatar and who enforces it?
- Is a written risk assessment mandatory in Qatar, and how often must it be reviewed?
- How and within what time must a workplace accident be reported in Qatar?
- What OSH training must employers provide to workers in Qatar?
- Are pre-employment and periodic medical examinations required for workers in Qatar?
- What are the penalties for breaking occupational safety rules in Qatar?
- Is a safety committee or a worker safety representative required in Qatar?
- How are explosive atmospheres and Ex equipment regulated in Qatar?
Part of: Occupational safety and health in Qatar: law, authorities and employer duties