excodex

The book Chapter 4

Question and answerEXC-QA-137

Must the entrances to hazardous areas carry the yellow Ex warning sign?

excodex editorial teamArea classification

Abstract

In the EU and Great Britain, yes where necessary: places where explosive atmospheres may endanger workers are marked at their points of entry with the yellow triangle and black "EX" (1999/92/EC Annex III). Türkiye's 2013 regulation requires the sign at entrances.

Yes, in Europe, wherever it is necessary. Directive 1999/92/EC requires the employer to mark places where explosive atmospheres may occur in quantities that endanger workers. The sign goes at their points of entry and is the yellow triangle with black edging and the black letters "EX" defined in Annex III. Great Britain's DSEAR and Türkiye's 2013 regulation carry the same duty. The sign belongs at entrances such as doors, gates and access routes, not on every zone boundary inside the area.

Short answer

  • EU: Article 7(3) of Directive 1999/92/EC: "where necessary", signs at the points of entry, design in Annex III. Each Member State applies this through national law.
  • Great Britain: DSEAR regulation 7(3) and Schedule 4, also "where necessary".
  • Türkiye: Article 9 of the 2013 regulation on explosive atmospheres at work and its Annex 4 (Ek-4): the employer places the signs at the entrances.
  • The sign: a triangle, black letters on yellow with black edging, yellow at least half the area, meaning "place where explosive atmospheres may occur". Member States may add explanatory text.
  • Who decides "where necessary": the employer, through the explosion risk assessment recorded in the Explosion Protection Document (EPD).

What the law requires

Article 7 of the ATEX workplace directive has three steps. The employer classifies the places where explosive atmospheres may occur into zones (Annex I). The employer applies the minimum requirements of Annex II in those places. Where necessary, the employer marks places where explosive atmospheres may occur in quantities that endanger the health and safety of workers with signs at their points of entry, in line with Annex III.

Annex III fixes only the distinctive features:

FeatureAnnex III
ShapeTriangular
ColoursBlack letters and black edging on a yellow background
Yellow partAt least 50 % of the sign area
MeaningPlace where explosive atmospheres may occur
Extra textMember States may add explanatory information

The UK HSE describes the duty in its ATEX guidance in the same way: where necessary, the entry points to areas classified into zones must be marked with a specified "EX" sign. Its DSEAR guidance (L138) adds that individual zones need not be marked. Signs should face outwards at the boundary and at fire service entry points, sit at the points of entry to clearly defined areas, and supplement other marking, such as painted lines, around large open plant. Where the same precautions apply throughout a site, marking the site entrances can be enough.

In Türkiye, Article 9 of the Regulation on the Protection of Workers from the Hazards of Explosive Atmospheres (Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmî Gazete 30 April 2013, No. 28633) obliges the employer to place the signs of Annex 4 at the entrances of places where explosive atmospheres can endanger workers. Annex 4 repeats the triangle, the black edging, black letters on yellow and the 50 % yellow rule. The ministry's implementation guide adds that hazardous areas must be marked appropriately and includes this point in its checklist.

When is a sign "necessary"?

The phrase leaves room for judgement, but the starting point is simple. If people can walk into a classified area without knowing it, the entrance needs a sign. In practice:

  • A classified room (solvent store, paint mixing room, gas compressor house): sign on the outside of every door.
  • A fenced outdoor area (tank farm, LPG compound, process unit): sign on every gate and access point.
  • Open plant without a clear boundary: signs at the access routes, supported by other marking such as painted lines and site rules.
  • Zones confined to the inside of equipment (the vapour space of a closed tank, the inside of a duct): nobody enters them in normal work, so signs at the plant entrance are usually enough. Entry into the equipment itself is controlled by permit.
  • Whole sites where the same rules apply everywhere: marking the site entrances can be more practical than marking dozens of individual places.

The sign does not replace the zone drawing, training or a permit-to-work system. It tells people that special rules start here: no naked flames, no non-Ex portable equipment, antistatic footwear where required, authorised persons only. Many employers add a supplementary panel that says exactly that.

Example: A workshop has a solvent store with one door and a spray booth in the open hall. The store is Zone 1 inside, so the door gets the EX sign at eye level on the outside. The booth's interior and a band around its opening are classified. The booth entrance is marked with the EX sign, and a floor line shows the Zone 2 band so that a forklift driver or an electrician knows where the rules apply.

Common mistakes

  • No sign because "everyone knows". Contractors, drivers and visitors do not know, and they are exactly who the sign is for.
  • Assuming a flame pictogram does the job. A flammable-material warning is not the Annex III sign. HSE accepts existing signs under other regulations only where they are sufficient to warn of an explosive atmosphere; otherwise the EX sign is added.
  • Signs on every zone line inside a hazardous area. Zone types and extents belong on the area classification drawing.
  • Signs that outlive the zone. When a classification is withdrawn or changed, remove or move the signs so they stay credible.

Related on excodex

Standards and further reading

  • Directive 1999/92/EC, Article 7 and Annex III: Article 7 and Annex III (legislation.gov.uk copies)
  • Dangerous Substances and Explosive Atmospheres Regulations 2002 (DSEAR), regulation 7 and Schedule 4
  • HSE, ATEX and explosive atmospheres: hse.gov.uk
  • HSE L138, Dangerous Substances and Explosive Atmospheres Regulations 2002, Approved Code of Practice and guidance (2nd edition, 2013), guidance on regulation 7(3) and Schedule 4: hse.gov.uk
  • Turkish regulation on protecting workers from explosive atmospheres, Resmî Gazete 30.04.2013, No. 28633, Article 9 and Annex 4: adalet.gov.tr
  • Ministry of Labour and Social Security, implementation guide on protecting workers from explosive atmospheres (in Turkish): csgb.gov.tr

This article is general technical information prepared by the excodex editorial team. It does not replace the applicable standards, the equipment certificates and instructions, national regulations or the assessment of a competent person.

excodex

Tools

Ex check Gas library exai Occupational safety My files

Community

excodex

Join free

Language

Sign in

Not a member yet? Join free

Improve the translation