İş Güvenliği Uluslararası çerçeve ve ülke rehberleri
Fransa'da işveren iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmek zorunda mıdır?
Bağlı olduğu rehber: Fransa'da iş sağlığı ve güvenliği: mevzuat, yetkili kurumlar ve işveren yükümlülükleri
Kısa cevap
Evet, ilk çalışandan itibaren. Fransa'da her işveren önleme için bir veya daha fazla yetkin çalışan görevlendirmeli (veya kayıtlı dış uzmanlardan yararlanmalı) ve hekimleri çalışan sağlığını izleyen bir iş sağlığı ve önleme hizmetine (SPST) katılmalıdır.
Evet, ilk çalışandan itibaren zorunludur. Fransa'da büyüklüğü ne olursa olsun her işveren, önleme faaliyetlerini yürütmek üzere bir veya daha fazla yetkin çalışan görevlendirmek (ya da işletme içinde yeterli yetkinlik yoksa kayıtlı dış uzmanlardan yararlanmak) ve işyeri hekimleri ile çok disiplinli ekibi çalışanların sağlığını izleyen bir iş sağlığı ve önleme hizmetine (SPST) üye olmak veya böyle bir hizmet kurmak zorundadır. Türkiye'den farklı olarak Fransa, bu roller için çalışan başına asgari hizmet süresi belirlemez.
Kısa cevap
- Önleme görevi: işveren, varsa sosyal ve ekonomik komitenin (CSE) görüşünü aldıktan sonra (R. 4644-1), korunma ve önleme faaliyetleri için bir veya daha fazla yetkin çalışan (salariés désignés compétents) görevlendirir (L. 4644-1). Çalışan başına asgari saat şartı ve yasal bir uzmanlık sınıfı yoktur.
- İşletme içi yetkinlik yetersizse: işveren, CSE'nin görüşünü aldıktan sonra kendi işletmeler arası hizmetindeki veya resmi makamlara kayıtlı dış önleme uzmanlarından (intervenants en prévention des risques professionnels, IPRP) yararlanabilir; ayrıca INRS destekli CARSAT önleme birimlerine, inşaat sektörü önleme kuruluşu OPPBTP'ye veya Ulusal Çalışma Koşullarını İyileştirme Ajansına (ANACT) başvurabilir (L. 4644-1).
- İş sağlığı: her işveren bir SPST kurar veya böyle bir hizmete üye olur (L. 4622-1); giderler işverenlerce karşılanır (L. 4622-6).
- Büyüklük eşiği: izlenen çalışan sayısı 500 veya üzerine ulaştığında özerk (işletme içi, grup veya işyeri düzeyinde) bir hizmet kurulabilir (D. 4622-5); daha küçük işverenler işletmeler arası bir hizmete (SPSTI) katılır.
- Çalışanları kim muayene eder: işyeri hekimleri (médecins du travail) ile onların yetkisi altında görev yapan iş birliği hekimleri, asistan hekimler ve hemşireler (L. 4622-8).
İki ayrı yükümlülük: önleme yetkinliği ve iş sağlığı
Fransız iş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuatı, günlük önleme çalışmalarını yürüten kişiyi sağlık hizmetinden ayırır.
Görevlendirilmiş yetkin çalışan
Fransız İş Kanununun (Code du travail) L. 4644-1 maddesi, işverenin mesleki risklerden korunma ve bu risklerin önlenmesi faaliyetleriyle ilgilenmek üzere bir veya daha fazla yetkin çalışan görevlendirmesini şart koşar. Bu çalışanlar, sosyal ve ekonomik komite üyeleriyle aynı koşullarda sağlık ve güvenlik eğitimi alır (L. 2315-16 ile L. 2315-18 arası maddelere atıf yapan L. 4644-1). CSE bulunan işyerlerinde CSE'nin görüşü alındıktan sonra görevlendirilirler, görevleri için gerekli zamana ve araçlara sahip olmaları gerekir ve önleme faaliyetleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayamazlar (R. 4644-1). L. 4121-3 kapsamında risk değerlendirmesine ve mesleki risklerin değerlendirilmesine ilişkin tek belgeye (DUERP) katkıda bulunurlar. Küçük bir işletmede görevlendirilen kişi genellikle bu işi kısmi zamanlı yürüten bir yönetici veya teknisyendir; büyük bir tesiste ise Code du travail bu terimi kullanmasa da görev çoğunlukla işletme içi sağlık, güvenlik ve çevre (HSE) birimi tarafından yürütülür.
Şirket gerekli yetkinliğe sahip değilse işveren, CSE'nin görüşünü aldıktan sonra kısa cevap bölümünde açıklanan dış önleme uzmanlarından yararlanabilir. Dış destek alınması işverenin yasal sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
İş sağlığı ve önleme hizmeti (SPST)
SPST'nin temel görevi, çalışanların sağlığının yaptıkları iş nedeniyle bozulmasını önlemektir. Hizmet; işverenlere, çalışanlara ve temsilcilere danışmanlık yapar, risk değerlendirmesine yardımcı olur, çalışanların sağlığını maruz kaldıkları risklere göre izler ve çalışanların istihdamda tutulmasına katkıda bulunur (L. 4622-2). Çok disiplinli ekibinde işyeri hekimleri, iş birliği yapan hekimler, iş hekimliği uzmanlık öğrencileri (asistan hekimler), önleme uzmanları (IPRP) ve hemşireler yer alır; ekibi işyeri hekimleri yönetir ve koordine eder (L. 4622-8).
| Seçenek | Ne zaman mümkündür | Tipik kullanıcı |
|---|---|---|
| İşletmeler arası hizmet (SPSTI) | Her büyüklükte | Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin çoğu |
| Şirket, işyeri veya grup bünyesinde özerk hizmet | İzlenen çalışan sayısı 500 veya üzerine ulaştığında (D. 4622-5) | Büyük sanayi tesisleri ve şirket grupları |
İşletmeler arası bir hizmete üyelik, izlenen çalışan sayısıyla orantılı bir aidatla ödenir; tamamlayıcı hizmetler ayrıca faturalandırılır (L. 4622-6).
Fransa'nın AB çerçevesi ve Türkiye ile karşılaştırması
89/391/AET sayılı Direktif, işverenlerin koruyucu ve önleyici hizmetler için çalışanlar görevlendirmesini veya yetkin dış hizmetlerden yararlanmasını ister ve ayrıntıları üye devletlere bırakır. Fransa bunu görevlendirilmiş yetkin çalışan ve zorunlu iş sağlığı ve önleme hizmeti üyeliğiyle uygular. Türkiye ise nicelik bakımından daha ayrıntılı bir kural koyar: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6. maddesi, işverenin bünyesinde çalıştırarak veya dışarıdan hizmet alarak bir iş güvenliği uzmanı ve bir işyeri hekimi görevlendirmesini zorunlu kılar; İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre belirlediği asgari çalışma sürelerine uyulmasını şart koşar. İşveren bu hizmetleri ancak 6. maddede belirlenen şartlar altında bizzat üstlenebilir.
Örnek: Türkiye'den bir üretici firma Lyon yakınlarında 40 kişilik bir montaj tesisi açar. İlk çalışanlarını işe aldığında işletmeler arası bir SPST'ye katılır; böylece işe yeni giren her çalışan, işe başladıktan sonraki üç ay içinde bilgilendirme ve önleme muayenesinden geçer. Şirket, kurulduktan sonra CSE'nin görüşünü alarak tesis müdürünü yetkin çalışan olarak görevlendirir, kendisine sağlık ve güvenlik eğitimi ile bu görev için gerekli zamanı sağlar ve ilk risk değerlendirmesi belgesinin hazırlanmasına yardımcı olması için SPST'den bir IPRP çağırır. Bu büyüklükte tam zamanlı bir güvenlik mühendisi yasal olarak zorunlu değildir, ancak önleme konusundaki tüm sorumluluk işverende kalır.
Sık yapılan hatalar
- Küçük bir işletmenin kimseyi görevlendirmesi gerekmediğini sanmak. Her iki yükümlülük de ilk çalışandan itibaren geçerlidir.
- İşyeri hekimini güvenlik yöneticisi gibi görmek. Hekim danışmanlık yapar ve sağlığı izler; önleme kararları işverene ve görevlendirdiği çalışana aittir.
- CSE'nin görüşünü almadan dış danışmanla çalışmak. Hem yetkin çalışanın görevlendirilmesi hem de dış önleme uzmanlarından yararlanılması, CSE bulunan işyerlerinde CSE'nin önceden görüşünün alınmasını gerektirir (R. 4644-1 ve L. 4644-1).
excodex'te ilgili yazılar
- Fransa'da iş sağlığı ve güvenliği: mevzuat, yetkili kurumlar ve işveren yükümlülükleri
- Fransa'da çalışanlar için işe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri zorunlu mudur?
- Fransa'da yazılı risk değerlendirmesi zorunlu mudur ve ne sıklıkla yenilenmelidir?
- Görevlendirmeler ve bildirim süreleri: İSG mevzuatı karşılaştırması
Standartlar ve ek kaynaklar
- Code du travail, L. 4644-1, R. 4644-1, L. 4622-1, L. 4622-2, L. 4622-6, L. 4622-8, D. 4622-1 ve D. 4622-5 maddeleri: Code du travail numérique
- Loi n° 2021-1018 du 2 août 2021 pour renforcer la prévention en santé au travail (iş sağlığında önlemeyi güçlendirmeye ilişkin 2 Ağustos 2021 tarihli Kanun)
- 89/391/AET sayılı Konsey Direktifi, madde 7 (koruyucu ve önleyici hizmetler)
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (Türkiye, RG 30.06.2012), madde 6: mevzuat.gov.tr
Bu yazı excodex editör ekibinin hazırladığı genel iş sağlığı ve güvenliği bilgisidir. Geçerli mevzuatın, standartların, üretici talimatlarının veya yetkin bir iş güvenliği uzmanının ya da işyeri hekiminin değerlendirmesinin yerini tutmaz.
Bu konudaki diğer sorular
- Fransa'da temel iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hangisidir ve kim denetler?
- Fransa'da yazılı risk değerlendirmesi zorunlu mudur ve ne sıklıkla yenilenmelidir?
- Fransa'da iş kazası nasıl ve hangi süre içinde bildirilmelidir?
- Fransa'da işverenler çalışanlara hangi İSG eğitimlerini vermek zorundadır?
- Fransa'da çalışanlar için işe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri zorunlu mudur?
- Fransa'da iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlal etmenin cezaları nelerdir?
- Fransa'da iş sağlığı ve güvenliği kurulu veya çalışan temsilcisi zorunlu mudur?
- Fransa'da patlayıcı ortamlar ve Ex ekipmanlar nasıl düzenlenir?