Is ATEX certification mandatory or only a recommendation?
Abstract
In the EU it is mandatory: equipment for potentially explosive atmospheres must pass the conformity assessment of Directive 2014/34/EU and carry CE and Ex marking. Category 1 and category 2 electrical equipment need a notified body; category 3 is self-declared.
It is mandatory, not a recommendation, wherever Directive 2014/34/EU applies. Equipment, protective systems and components intended for potentially explosive atmospheres may only be placed on the market or put into service if they meet the directive, which means a completed conformity assessment, an EU declaration of conformity and the CE and Ex marking (components get a written attestation of conformity instead). What is not always mandatory is a third-party certificate: category 3 equipment, and category 2 non-electrical equipment, are assessed by the manufacturer himself.
Short answer
- Legal duty: Directive 2014/34/EU requires Member States to allow products on the market and into service only if they comply (Article 3). National law sets penalties, which may include criminal penalties for serious infringements (Article 40).
- Who needs a notified body: category 1 and M1 equipment and protective systems, and category 2 and M2 electrical equipment and internal combustion engines, need an EU-type examination plus a production module.
- Who does not: category 3 equipment (internal production control) and category 2 non-electrical equipment (internal production control, with the technical file lodged with a notified body).
- The employer's side: Directive 1999/92/EC requires the employer to use equipment of the right category in each zone, unless the Explosion Protection Document justifies otherwise.
- Standards are voluntary; the directive is not. Harmonised standards give a presumption of conformity, but the legal test is the essential health and safety requirements.
- Outside the EU, EEA, Switzerland and Türkiye ATEX is not law; other national rules apply.
What "mandatory" means in practice
The obligation falls on whoever places the product on the EU market or puts it into service. According to Article 6, the manufacturer must design and build to the essential health and safety requirements of Annex II, draw up technical documentation, carry out the conformity assessment for the category (Article 13), issue the EU declaration of conformity and affix the CE marking. The European Commission's ATEX Guidelines (6th edition, January 2026) describe the CE marking as mandatory before equipment or protective systems are placed on the market or put into service. Components receive a written attestation of conformity instead of CE marking.
The Commission's ATEX page adds a point buyers often miss: voluntary certificates are not a recognised means of proving compliance. A test report or "certificate of compliance" from a body acting outside its notified role does not replace the procedure the directive requires.
Which route applies to which product
| Product | Conformity route under Article 13 | Notified body involved? |
|---|---|---|
| Category 1 or M1 equipment, protective systems | EU-type examination (Module B) plus production quality assurance (Module D) or product verification (Module F) | Yes |
| Category 2 or M2 electrical equipment and internal combustion engines | EU-type examination plus conformity to type with supervised product testing (Module C1) or product quality assurance (Module E) | Yes |
| Category 2 or M2 other (non-electrical) equipment | Internal production control (Module A), technical documentation sent to a notified body, which keeps it | Only to receive and keep the file |
| Category 3 equipment | Internal production control (Module A) | No |
| Any category, single items | Unit verification (Module G) as an alternative | Yes |
The ATEX equipment categories guide explains how categories relate to Equipment Protection Levels, and EU-type examination certificates and notified bodies explains the modules.
Cases people ask about
Equipment made for your own use. The Commission guidelines treat anyone who puts into service equipment he has built for his own use as a manufacturer. A plant that builds its own extraction fan for a Zone 1 area must meet the directive like any other manufacturer.
Second-hand equipment. Equipment that was already legally on the EU market and in use stays legal; the directive does not reapply unless it is substantially modified. Used equipment imported from outside the EU and made available in the EU for the first time after 20 April 2016 must comply with 2014/34/EU.
Repairs and spare parts. Repair without substantial modification does not bring the product back into scope; national workplace rules may still require an assessment.
Simple items without their own ignition source. Hand tools, ladders and hand-operated valves are outside the directive, and the Commission guidelines say that such items must not be marked under it. See Does ATEX apply to non-electrical equipment?.
Older installed equipment. Equipment in use before 30 June 2003 had to meet the minimum requirements of Annex II, Part A of 1999/92/EC, but not the category rules. See Can equipment installed before ATEX still be used?.
Example: A small manufacturer wants to sell a LED luminaire for Zone 2. It is category 3 equipment, so no notified body is needed: the manufacturer applies a harmonised standard, compiles the technical file, signs the EU declaration of conformity and marks II 3 G with CE. If he later offers a Zone 1 version, that is category 2 electrical equipment and needs an EU-type examination certificate and a notified body's production module.
Common mistakes
- "Category 3 means no ATEX needed." Category 3 still needs full compliance and marking; only the notified body is absent.
- Asking for an EU-type examination certificate for category 3. None is required; a voluntary certificate is not a substitute for the manufacturer's declaration.
- Buying cheaper non-Ex equipment and justifying it afterwards. The Explosion Protection Document may justify a deviation only on the basis of a real risk assessment.
Related on excodex
- ATEX explained: the two EU directives 2014/34/EU and 1999/92/EC in plain language
- EU-Type Examination Certificates and Notified Bodies explained
- ATEX equipment categories 1, 2 and 3 and how they relate to EPLs
- Which ATEX equipment needs a notified body and which can be self-certified?
- Standards space: ATEX 2014/34/EU; tool: Ex marking check
Standards and further reading
- Directive 2014/34/EU, Articles 3, 6, 13 and 40: EUR-Lex
- Directive 1999/92/EC, Article 9 and Annex II: legislation.gov.uk
- European Commission, ATEX page: single-market-economy.ec.europa.eu
- European Commission, ATEX 2014/34/EU Guidelines, 6th edition (January 2026), sections on used products, own use and CE marking: single-market-economy.ec.europa.eu
- HSE (UK), ATEX and explosive atmospheres: hse.gov.uk
This article is general technical information prepared by the excodex editorial team. It does not replace the applicable standards, the equipment certificates and instructions, national regulations or the assessment of a competent person.